Marco Welink is een Zwollenaar

‘Zwolle is misschien wel te bescheiden’

  • Leestijd 5
  • 1551 x Bekeken

Toen Marco Welink nog in Ommen woonde, was een bezoek aan Zwolle ‘een dagje uit’. Ondertussen woont hij al meer dan twintig jaar in de Hanzestad. Samen met zijn werkgever SportService Zwolle viert hij dit jaar op gepaste wijze feest. De organisatie die Zwolle in beweging moet krijgen én houden bestaat precies twee decennia. Welink vertelt over het sportieve karakter van zijn woonplaats. “Misschien zijn we in Zwolle wel een beetje te bescheiden…”

“Met zeventig collega’s zetten we bij SportService Zwolle de stad in beweging. Wij geven les op scholen en organiseren activiteiten in de wijken voor jong en oud. Ook zetten we ons in voor mensen die aangepast sporten. Die proberen wij naar de verenigingen toe te leiden. Verder laten we kinderen kennismaken met zoveel mogelijk sporten. Zelf ben ik coördinator voor het Stadsdeel Centrum en Adviseur Events. In die rol ben ik naast adviseur ook sparringpartner voor organisatoren. Bij de Zwolse Halve Marathon coördineren wij bijvoorbeeld de inzet van de vrijwilligers op en langs het parcours.

Vernieuwende activiteiten

De sportieve evenementenkalender van Zwolle is goed gevuld. Met traditionele en vernieuwende activiteiten. Mooi voorbeeld is het EK Freestyle dat vorig jaar een groot succes was. De organisatie is nu bezig met de Freestyle Masters Playground. Dat biedt tijdens de zomer in verschillende wijken Urban Sporten aan kinderen aan. Bij dat soort evenementen zitten wij ook aan tafel. Omdat wij met ons netwerk makkelijk doelgroepen bereiken, helpen we bijvoorbeeld bij de promotie. Bij de organisatie van grote evenementen merk je dat samenwerking in Zwolle makkelijk tot stand komt.

Een fijne stad

Zelf woon ik sinds 2002 in Zwolle. Tijdens mijn jeugd in Ommen kwam ik hooguit een paar keer per jaar in de stad. Vooral om te winkelen. Daar maakte je dan een dagje uit van. Later studeerde ik aan de CALO Sportmanagement en na een periode in Nijmegen, keerde ik terug naar Zwolle. En ik ben nooit meer vertrokken. Vanwege de liefde, maar ook omdat ik dit echt een fijne stad vind om te wonen. Zwolle heeft alles wat je nodig hebt. Wat ik fijn vind is dat alle faciliteiten heel goed bereikbaar zijn. Je bent overal heel snel op de fiets.

Autoluwe karakter

Prettig vind ik ook het autoluwe karakter van de binnenstad. Daardoor is er veel meer sfeer gekomen. Als het een beetje goed weer is, zitten alle terrassen vol. Maar ondanks die groei, blijft de binnenstad heel gemoedelijk. Zwolle heeft zich aan alle kanten positief ontwikkeld. Niet alleen in het centrum, maar ook in een gebied als de Spoorzone. Dat groeit uit tot een mooie, culturele plek. Een wijk als Stadshagen heb ik opgebouwd zien worden. Als CALO-studenten mochten we destijds meedenken over de sportfaciliteiten. ‘Plaats ze in het hart van de wijk’, was ons advies. Daar is ook echt iets meegedaan.

Prima sportfaciliteiten

Wat ik goed vind: Zwolle houdt rekening met het klimaat. Ook bij de sportvoorzieningen, zoals de hockeyaccommodatie die klimaatneutraal wordt gemaakt. Zwolle heeft sowieso prima sportfaciliteiten. Voor de breedtesport én de topsport. Met SportService hebben we veel mogelijkheden om onder andere jeugd aan het sporten te krijgen. Binnenkort organiseren we bijvoorbeeld een natte gymles in het Openluchtbad. Ook een prachtige accommodatie. Het enige wat in Zwolle nog ontbreekt is een wielerbaan die je ook kunt gebruiken voor skeeleren en schaatsen.

Sport- en cultuurstad

Zwolle is zeker een sportstad, maar misschien nog wel meer een cultuurstad. Bijna elk weekeinde is er wel een evenement of activiteit. Wat dat betreft is Zwolle misschien te bescheiden. Dat merk ik met Sportservice ook wel. Andere gemeenten vragen ons regelmatig om in gesprek te gaan hoe wij het aanpakken en voor lezingen. Omdat onze brede aanpak best bijzonder is in Nederland. Elders richten organisaties zoals wij zich vooral op het aanbieden van gymlessen. Zelf blazen we niet hoog van de toren. Dat is de oosterse bescheidenheid die Zwolle kenmerkt. Maar laten we wel zijn: dit is gewoon een stad waar het heerlijk wonen is.”

De Top-3 van Marco Welink

  • “Ik vind het buitengebied van Zwolle heel mooi. Vanuit mijn woning in de Aa-Landen loop ik vaak hard over de dijken langs de Agnietenplas, het Zwarte Water en de Wijde Aa. Dat zijn prachtige stukken. Mooi vind ik ook het rondom de Vreugdehoeve, even buiten Westenholte.”
  • “In de binnenstad wemelt het tegenwoordig van de goede restaurants. Die wissel ik graag af. Favoriete plekken zijn Bai Yok, de Zoete Inval en tapasrestaurant Las Rosas. Vanuit die restaurants zie je ook hoe mooi de stad is.”
  • “Een toffe mountainbikeplek is de route bij het Westerveldse Bos. Die is uitdagend door de klimmetjes, de bruggetjes en andere hindernissen. In die buurt kun je ook heel mooi wandelen of fietsen. En het meertje de Wijde Aa is ook een fijne plek. Bijvoorbeeld om te suppen (met je kinderen).”

Lees ook deze verhalen over Zwollenaren

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle