Hanzestadswandeling Zwolle
Zwolle is één van de grotere Hanzesteden in Nederland. Met deze stadswandeling kunt u een uurtje cultuursnuiven. Ontdek de vele sporen die de Hanze heeft achtergelaten in Zwolle via deze wandeling.
Startpunt
U kunt de route eigenlijk op elke plek, van de route, beginnen. Volg de schildjes met de rode pijl van het wandelnetwerk en het Hanzelogo.
-
Grote Markt Sint Michaëlskerk
Grote Markt
De Grote Markt was het centrum van de levendige handel: hout en stokvis uit Scnadinavië, laken en doek uit Vlaanderen en natuursteen en traciet uit Duitsland. De Grote Kerk bevat een fraaie kansel, grafzerken, een 17e eeuws uurwerk en het beroemde Schnitgeorgel met 4.000 pijpen.
-
Karel V huis
Sassenstraat 33
Bewoond door de adelijke familie 'Van Ittersum' en hotel voor hoge gasten als Karel V, echter bij oplevering was deze al overleden. Het medaillon op de gevel herinnert hier nog aan.
-
Bethlemskerk en Refter
Bethlehemkerkplein
De Kloosterkerk en Refter (eetzaal) zijn het restant van gebouwen van het middeleeuwse klooster Bethlehem (Augustijner orde), één van de oudste monumenten van de stad.
-
Wandelknooppunt K37
-
Sassenpoort en kanon
Sassenstraat
Middeleeuwse poortgebouw uit 1407 herinnert aan de gouden tijden van de Hanze en de stadsrechten in 1230. Meezenkauw met werpgaten in de toren en gietijzeren kanon symboliseren de zware gevechten.
-
Wandelknooppunt K36
-
Witte Klavertje Vier
pakhuizen en brouwerij
"Het Witte Klavertje Vier" (Koestraat 33) aanvankelijk een smederij, later brouwerij, is een voorbeeld van de vele oude pakhuizen in deze steeg die herinneren aan de Hanzetijd.
-
Huis met de Hoofden
Goudsteeg 17
Dit Gotische woonhuis van het 'Lübecker' geveltype, verwijst naar de contracten tijdens de Hanze. Voorbeeld van laat middeleeuwse stadskastelen of winterverblijf voor adelijke families.
-
Fraterhuizen
-
Fraterhuizen van de Moderne Devotie, die zich bezig hielden met boekproductie en het in de kost hebben van leerlingen van de Zwolse School.
-
Zwolse Balletjeshuis
Grote Kerkplein 13
Een echt Zwolse winkel in een historisch pand uit 1845 waar op ambachtelijke wijze heerlijke snoepjes gemaakt worden in de kelder onder de winkel.
-
Museum de Fundatie
Blijmarkt 20
Dit neoclassicistische pand deed dienst als Paleis van Justitie. Nu is het een kunstmuseum met een topcollectie beeldende kunst. Een eyecatcher is de ellipsvormige opbouw, de 'Art Cloud'.
-
OLV Basiliek / 'Peperbus'
Ossenmarkt
De voor Zwolle zo karakteristieke toren van de basiliek wordt in de volksmond de 'Peperbus' genoemd. De resten van kanunnik Thomas à Kempis worden hier bewaard.
-
Het Vrouwenhuis
Voorstraat 46
Vanuit dit fraaie pand werd gecontroleerd welke schepen de stad invoeren. Vanaf 1742 deed het dienst als hofje voor bejaarde dames. Het museum geeft rondleidingen aan groepen.
-
Wandelknooppunt K26
-
Wandelknooppunt K25
-
Het Hopmanshuis
'huis met de 99 vensters'
Het Hopmanshuis staat op de vroegere handelskade van de stad en werd oorspronkelijk gebruikt als factoorspakhuis voor overslag van goederen van en naar Duitsland en Amsterdam.
-
stadsmuur
Watersteeg
De stadsmuur beschermde de steeds rijker wordende stad en had bovendien een waterkerende functie toen Zwolle in open verbinding stond met de voormalige Zuiderzee.
-
Wandelknooppunt K28
-
Wandelknooppunt K27